دوره تندخوانی (26) : منحنی و نمودار فراموشی در انسان

دسته‌بندی: تندخوانی

تصویری | جلسه 26

35 مگ

چگونگی فراموشی اطلاعات

یکی از مسائل و چالش‌هایی که در زمینه‌های مختلف با آن روبه‌رو هستیم فراموش کردن موضوعات است. ازآنجایی‌که هر موضوعی علت مخصوص به خود را دارد فراموشی نیز علت‌هایی دارد که اگر ما نسبت به آن‌ها آگاه شویم ممکن است عملکرد بهتری در به خاطر سپاری موضوعات و آموزش تند خوانی داشته باشیم.

همان‌طور که در طی جلسات قبل گفتیم اطلاعات بعد از ورود به حافظه سه مرحله کدگذاری، ذخیره و ثبت و بازیابی و یادآوری را پشت سر می‌گذارند. یکی از دلایلی که منجر می‌شود ما دچار فراموشی شویم درست انجام نشدن این سه مرحله است. اگر کدگذاری درست انجام نشود مسلماً ثبت اطلاعات چندان کاربردی پیش نمی‌رود و در یادآوری ما دچار فراموشی می‌شویم.

زمانی که اطلاعات در حافظه کوتاه‌مدت ما هم باشند نیز ممکن است در اثر مرور نکردن و بی‌توجهی فراموش شوند چراکه ظرفیت حافظه کوتاه‌مدت ما بسیار محدود است و فقط می‌تواند مثبت و منهای 7 کاراکتر را که معادل 5 تا 9 کاراکتر می‌شود در خود جای دهد.

ما در قبل یاد گرفتیم اطلاعات باید در حافظه بلندمدت ما جاری شوند تا پایداری و ماندگاری بیشتری داشته باشند. تکرار، مرور و تمرکز کمک می‌کرد موضوعات از حافظه حسی و کوتاه‌مدت به حافظه بلندمدت راه پیدا کنند و اگر ما تکرار و مروری هدفمند و متمرکزتر در زمان‌بندی مشخصی نداشته باشیم نیز دچار فراموشی می‌شویم. در این جلسه برای حل کردن مسئله فراموشی با جدیدترین تحقیقات در رابطه با فراموشی و نمودار فراموشی در انسان آشنا می‌شویم و نحوه مرور صحیح و نکات بسیار مهمی را در به خاطر سپاری یاد خواهیم گرفت.

ساختار نمودار فراموشی در انسان

در رابطه با فراموشی تحقیقات بسیار زیادی انجام‌شده است که یکی از معروف‌ترین افراد در این زمینه یک فیلسوف و روانشناس آلمانی به نام آقای هرمان ابینگ هاوس (Hermann Ebbinghaus) می‌باشد. خودتان می‌توانید در رابطه با تحقیقات ایشان و منحنی فراموشی ابینگ هاوس تحقیقات و مطالعاتی را انجام دهید زیرا در این جلسه ما با نمودار فراموشی که به‌تازگی توسط یکی از دانشگاه‌های آلمان روی آن تحقیق‌شده است صحبت می‌کنیم.

 

نمودار فراموشی

 

همان‌طور که در شکل بالا می‌بینید نمودار فراموشی شامل دو قسمت می‌باشد. در یک‌طرف ما، درصد به خاطر سپاری اطلاعات را از صفرتا صد داریم و در جهت دیگر زمان قرار دارد. اولین نقطه‌ای که ما بر روی زمان‌داریم لحظه است که در حال یادگیری هستیم. اگر ما در بهترین حالت جسمی و یادگیری باشیم و تمامی شرایط عالی باشد مطالب بین 90 تا 95 درصد در حافظه ما می‌مانند که نقطه A را شکل می‌دهد.

فرض کنید در بهترین حالت 90 درصد موضوعات هنگام آموزش و یادگیری در حافظه شما جاری می‌شود، طبق نمودار فراموشی در 4 ساعت بعد فقط 50 درصد، در 24 ساعت یا یک روز بعد 20 درصد، در یک هفته یا 7 روز بعد فقط 5 درصد، در یک ماه بعد همان 5 درصد و در دو الی سه ماه بعد صفر درصد اطلاعات در حافظه ما می‌مانند. شاید الان متوجه شده باشید که علت فراموش کردن بسیاری از موضوعاتی که یاد می‌گیرید به چه دلیلی است.

البته روند نمودار و منحنی فراموشی زمانی مسیر نزول خود را طی می‌کند و ما اطلاعات را فراموش می‌کنیم که تکرار و مرور درست و هدفمندی را در زمان‌بندی مشخص با تمرکز و توجه کافی انجام ندهیم. با تمرین‌های تندخوانی و روش‌های قدرتمندی که نکته‌برداری و مرور را انجام می‌دهیم قادریم این منحنی را به منحنی یادآوری تبدیل کنیم.

بهترین زمان‌های مرور که به ما کمک می‌کند منحنی فراموشی را به منحنی یادآوری تبدیل کنیم و مطالب یادمان بماند بر اساس مدت‌زمان‌هایی است که ما مطالب را فراموش می‌کنیم. به معنای واضح‌تر ما باید زمانی که درصد اطلاعات در حافظه کاهش پیدا می‌کند در همان زمان مرور را انجام دهیم که شامل موارد زیر می‌شود:

1- مرور بلافاصله (یک ساعت بعد از یادگیری و مطالعه)

2- مرور بعد از 1 روز (24 ساعت بعد)

3- مرور بعد از 7 روز (یک هفته بعد)

4- مرور بعد از 30 روز (یک ماه بعد)

5- مرور بعد از 90 روز ( سه ماه بعد)

به لطف و یاری خداوند در طی جلسات آینده روش‌هایی را یاد می‌گیریم که در زمان‌های مرور بتوانیم به راحت‌ترین شکل و با سرعت در کم‌ترین زمان مرور خود را انجام دهیم و مطالب را به حافظه بلندمدت خود بسپاریم. برای یادگیری بیشتر حتماً فایل تصویری جلسه را هم گوش کنید تمامی موضوعات مرتبط با نمودار و منحنی فراموشی به‌صورت جامعی بیان‌شده است.

از شما همراهان عزیز سپاسگزاریم که درک و برداشت‌های شخصی و نظرات ارزشمند خود را در مورد این فایل در قسمت دیدگاه‌های این جلسه برای ما ارسال می‌کنید و تجربیات خود را با ما و دوستانتان به اشتراک می‌گذارید.

مطالب مرتبط

31 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • پارسا کیخا
    2023-12-13 13:22

    سلام استاد برنامه ای برای موبایل هست که این بازه های زمانی رو بهش بدیم و خودکار روزهای مرور رو مشخص کنه و بهمون یاد آوری کنه؟

  • محمدحسین همتی نژاد
    2023-09-16 21:11

    سلام وقت بخیر
    مثلا در مورد مرور مطالب در ۳۰ روز بعد،، باید ۳۰ روز بعد از اولین مطالعه باشه یا بعد از آخرین باری که مرور کردیم؟

  • السا خرمی
    2023-09-07 21:05

    سلام استاد وقت بخیر ببخشید مزاحم اوقات شریفتون میشم من یه سوال داشتم اونم اینه که در مورد مرور مطالب من یه دوره دیگه که رایگان بود ولی بصورت مینی دوره که خیلی کوتاه بودو مثل دوره شما جامع و کامل نبود ولی راجب مسئله مرور مطالب پیشنهادی که داده بود این بود که بعد ۱روز ۳روز ۱۰روز و بعد از یک ماه بعد و چهار ماه بعد مرور بشن که حالا من نظریه شما رو دیدم دچار وسواس شدم که کدومش اثربخش تره؟؟ و اینکه دوره ایشون اینجوریه که یه دوره ده هفته ایه که هر جلسش دوساعته و یه جزوه ۳۰۰صفحه ای که تمرینات داخل اون هستش و ما باید بعد از دیدن جلسه دوساعته بمدت یک هفته روزی نیم ساعت تمرینات جزوه اون جلسه رو تمرین کنیم حالا واسه جلسات شما هم همین یک هفته کافیه واسه هر جلسه یا باید زمان بیشتری بزاریم؟؟

    • پشتیبانی سایت
      2023-09-07 23:25

      سلام خدمت شما
      پاسخ خاصی برای این مطلب ندارم . اگر به دنبال یادگیری هستید فقط جلسات را گوش کنید به جواب‌ها خواهید رسید و یک مینی دوره هرگز با چهل جلسه کامل برابری نخواهد کرد. با این رویکرد ابتدایی که در پیش گرفتید، شما در این دوره نتیجه‌ای نخواهید گرفت چون حتی برای چند ساعت حاضر نیستید زمان صرف کنید و جلسات که رایگان هستند را گوش کنید.

  • السا خرمی
    2023-09-07 14:57

    سلام وقت بخیر ببخشید تکنیک های مرور مطالب رو تو کدوم جلسه ارائه دادین که بهش رجوع کنیم؟؟

  • mina mohamadzadeh
    2023-06-01 01:13

    سلام اقای دکتر خنیده بسیار ممنون از دوره رایگان و مفیدتان واقعا عالی و زیباست. فقط من بخاطر شرایط پسرم چند روزی فاصله بین جلسات برام درست شد ایا اشکالی داره یا باید از اول دوباره شروع کنم.

  • مازیار
    2022-05-30 22:51

    اقا بنظرتون ما تمرین ستاره و این ۶ تمرین رو انجام بدیم چون می خواهیم سرعتمان زیاد باشد؟

  • Maziyar Azizi
    2022-05-30 17:16

    استاد میشه سه تایم ستاره رو پشت سر هم باشه؟

  • Maziyar Azizi
    2022-05-30 17:15

    استاد تمرین کتاب معکوس را باسرعت انجام بدیم؟

  • Maziyar Azizi
    2022-05-28 19:54

    لطفا بگید این مرور بهتر یا اینکه همون رو .یکروز بعد دو .چهار هشت شانزده و سی دو و شصت چهار روز بعد مرور کنیم بهتره؟

  • Maziyar Azizi
    2022-05-28 19:15

    استاد سه تایم تمرین ستاره رو میشه پشت سر هم انجام داد؟

  • Maziyar Azizi
    2022-05-25 19:49

    استاد این تمریناتی رو که می گفتید ۲۱ بار انجام بدیم حداکثر چند بار انجام بدیم؟ لطفا عدد بدید.

  • yaser ahmadi
    2022-05-02 20:10

    عالی بود

  • Soren Arefy
    2021-07-05 02:19

    سلام این دوره های رایگان واسه همیشه رایگان هست یا تا مدت زمانی؟

    • پشتیبانی سایت
      2021-07-05 07:29

      سلام خدمت شما
      بله همیشه رایگان هست و تمام فایل ها قابل دانلود هستند و می‌تونید به راحتی دانلود کنید و همیشه ذخیره داشته باشید.

  • سینا شفیع
    2021-07-04 09:45

    متشکرم
    پس چرا ۲۶ قسمت توی سایت هست ؟
    چه زمانی در هفته قسمت های جدید رو میذارید ؟

    • پشتیبانی سایت
      2021-07-04 09:52

      هر هفته پنجشنبه‌ها ساعت 10 یک جلسه‌ منتشر می‌شود. ممکن هست دوشنبه‌ها ساعت 10 هم به این تایم اضافه بشود و هفته‌ای دو جلسه منتشر شود. به لطف خداوند فردا جلسه بعدی منتشر می‌شود.

  • سینا شفیع
    2021-07-04 09:08

    سلام ؛ با تشکر فراوان از زحمات شما ؛

    تعداد قسمت های این دوره چقدر هست ؟
    یعنی کل این دوره چند قسمت هست ؟

    • پشتیبانی سایت
      2021-07-04 09:39

      سلام خدمت شما
      آموزش ها در ۴۰ جلسه تدریس شده و حتماً جلسات آپدیتی بر اساس سؤالات و نیازهای دوستان بعد از طی کردن تمام جلسات دوره اضافه خواهد شد و اگر نیاز به آموزش یا تدریس مطلب دیگری باشد جلسات ادامه‌ پیدا می‌کند.

      • Maziyar Azizi
        2022-05-30 18:32

        استاد ما این ۶ تمرین سرعت چشم که ۴ تاش واجب بود رو به کلمات دقت کنیم؟ یا همینطور بالا پایین کنیم؟

        • پشتیبانی سایت
          2022-05-30 19:59

          سلام و درود
          در حال بالا و پایین رفتن چشم باید یکم کلمات هم مورد توجه قرار بگیرند.

          • مرتضی جمالی
            2024-03-02 14:52

            با سلام و احترام خدمت آقای خنیده بزرگوار. خواستم ازتون تشکر کنم. بنده سالیان زیادی بود که دنبال همچین دوره ای بودم که وقتی دیدم شما همچین دوره رایگان و جامعی گذاشتین خیلی خوشحال شدم و ان شاءالله که خدا خیر دو عالم نصیبتان کنه. بنده تازه چندروزه شروع کردم و به صورت کلی جلسات مختلف رو نگاه انداختم دیدم واقعا زحمت کشیدین و وقت گذاشتین و مخصوصا رایگان گذاشتین که تو شهر ما حضوری بود وخیلی هم گرون و بنده بضاعت و وقت حضور در کلاس حضوری رو نداشتم.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up