دوره تندخوانی (32) : تکنیک‌ها و روش‌های تقویت حافظه و تمرکز حواس

دسته‌بندی: تندخوانی

تصویری | جلسه 32

58 مگ

تقویت حافظه و تمرکز حواس

همان‌طور که در قبل صحبت کردیم حافظه یکی از عناصر مهم در تمام جنبه‌های مختلف زندگی ماست. حافظه‌های حسی، کوتاه‌مدت و بلندمدت به ما کمک می‌کردند مطالب یا تجربیات را بتوانیم ذخیره کنیم و در مواقعی که به آن‌ها نیاز داریم با سرعت و کیفیت آن‌ها را بازیابی کنیم و به یاد بیاوریم و مطالبی را در جهت تقویت حافظه یاد گرفتیم. در این جلسه با نکات و روش‌های بسیار مهم دیگری در رابطه با تقویت عملکرد حافظه و تمرکز حواس در آموزش تندخوانی آشنا می‌شویم.

1- تصویرسازی اعداد

تصویرسازی یکی از پایه‌های مهم در حافظه است و تصویرسازی اعداد نیز به ما کمک می‌کند حافظه بهتری داشته باشیم و بتوانیم اعداد را راحت‌تر حفظ کنیم و در خاطرمان بماند. به‌عنوان‌مثال عدد 1 شبیه به یک تیر برق است می‌توانیم آن را مثل یک تیر برق تصور کنیم یا عدد 4 می‌تواند با تصویر یک چهارپایه به ذهن سپرده شود. در رابطه با حفظ و تصویرسازی اعداد در جلسات بعد به‌صورت کاملی صحبت می‌شود.

2- نوشتن بدون نقطه

یکی از تمریناتی که باعث تمرکز حواس و تقویت حافظه می‌شود نوشتن جملات مختلف بدون نقطه است و برای انجام این تمرین روزی دو سه خط می‌نویسیم و حروفی که نقطه‌دارند را نمی‌گذاریم هر جا هم دچار اشتباه شدیم آن را تصحیح می‌کنیم و ادامه تمرین را انجام می‌دهیم. این تمرین موجب تقویت حافظه و تمرکز حواس ما می‌شود.

3- نوشتن با نقطه اضافه

در این بخش ما باید برای حروفی که یک نقطه‌دارند دونقطه، برای حروف دونقطه‌ای سه‌نقطه، برای حروف سه‌نقطه چهار نقطه می‌گذاریم. درواقع به هرکدام از حروف نقطه‌دار یک نقطه اضافه می‌کنیم. این تمرین را هم روزی دو الی سه خط می‌نویسم و هرکجا اشتباهی شد یا لغتی را جا انداختیم آن را تصحیح می‌کنیم و دوباره ادامه می‌دهیم تا عملکردهای مغز، حافظه و ذهن خود را تقویت کنیم.

4- استفاده از متد hook

Hook به معنای قلاب کردن است. این متد یکی از متدهای دانشگاهی است که برای تقویت حافظه، لغت و کلمه جدید را به اطلاعات قبلی که در ذهن داریم مرتبط می‌کنیم. درواقع قلاب کردن مفاهیم و موضوعات جدید با دانسته‌های قبلی پایه انجام این تمرین و تقویت قدرت حافظه است.

فرض کنید شما می‌خواهید سالی که انقلاب اسلامی شکل گرفت را به خاطر بسپارید. انقلاب اسلامی در سال 1357 شکل گرفت و فرض کنید پدر شما نیز یک پیکان مدل 57 را داشته یا دارد و شما خاطرات زیادی با آن دارید. به‌راحتی می‌توانید سال 57 را با پیکان مدل 57 پدرتان قلاب کنید تا به‌راحتی این موضوع را به حافظه خود بسپارید و آن را به یاد بیاورید.

5- بازی کارت بین کتاب

بازی کارت به‌گونه‌ای است که شما یک کتاب را انتخاب می‌کنید و یک کارت یا برگه را در بین یکی از صفحاتش قرار می‌دهید و شماره آن صفحه را به خاطر می‌سپارید و روز بعد دوباره آن صفحه را باز می‌کنید و کارت را در صفحه دیگری قرار می‌دهید و شماره صفحه را به خاطر می‌سپارید. توجه کنید صفحات نباید پشت سرهم باشند و هرروز در یک صفحه متفاوت کارت قرار بگیرد.

بعد از دو هفته می‌توانید دو کارت را بین کتاب قرار دهید و دو صفحه را به خاطر بسپارید و همین روند را با کتاب‌های مختلف انجام دهید. البته ما می‌توانیم بعد از مدتی از سه کارت نیز استفاده کنیم و این تمرین را انجام دهیم. هر چه قدر که این تمرین انجام شود حافظه و قدرت به خاطر سپاری و یادآوری ما افزایش پیدا می‌کند.

6- یادگیری زبان‌های متفاوت

یادگیری و کسب مهارت یکی از بهترین راه‌های تقویت حافظه و خلاقیت مغز است و مهارتی که در این زمینه تأثیر بسیار خوبی بر روی حافظه ما می‌گذارد یادگیری زبان‌های مختلفی مثل انگلیسی، آلمانی و … است. اگر زمان‌دارید حتماً برای یادگیری یک‌زبان دیگر وقت بگذارید و از برکات آن بهره‌مند شوید.

7– نظاره کردن افکار در سکوت

در این تمرین یک فضای ساکت و آرام را انتخاب کنید و روزی یک‌بار به مدت 10 الی 15 دقیقه مثل یک ناظر بی‌طرف و بدون هیچ‌گونه قضاوتی افکار خود را مشاهده کنید. می‌توانید این کار را به‌صورت نشسته یا خوابیده بستگی به سلیقه خودتان انجام دهید فقط اجازه دهید هر فکر و تصوری می‌خواهد از ذهن شما عبور کنید آن را مشاهده کنید. این تمرین به ما کمک می‌کند خودآگاهی بیشتری کسب کنیم و تمرکز حواسمان را افزایش دهیم.

8– به خاطر سپاری اشعار مختلف

حفظ اشعار مختلف نیز به حافظه و خلاقیت و تمرکز ما بسیار کمک می‌کند. سعی کنید یک شعر موردعلاقه اتان را انتخاب کنید و هرروز یا در طول هفته آن را حفظ کنید. البته نحوه حفظ اشعار در جلسات بعدی توضیح داده‌شده است و شما می‌توانید از آن استفاده کنید.

9– استفاده آگاهانه از سرانگشتان دست

تحقیقاتی نشان داده است که افرادی مانند جراحان از تمرکز و حافظه بسیار خوبی بهره‌مند هستند و بعد از بررسی متوجه شدند به دلیل استفاده زیاد از سرانگشتان قدرت تمرکز و حافظه آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. شما هم سعی کنید کارهایی را انجام دهید که سرانگشتان شمارا به کار می‌گیرند مانند تایپ کردن یا لمس کردن اشیاء مختلف، نواختن سازهایی مانند گیتار و … البته بهتر است این کار به‌صورت آگاهانه و با شناخت انجام شود.

10– انجام کارها و فعالیت‌ها با چشم بسته

یکی از بهترین تمرین‌ها برای افزایش قدرت حواس و حافظه تمرین چشم بسته است. در این تمرین شما روزانه 5 الی 10 دقیقه چشم خود را می‌بندید به‌گونه‌ای که هیچ‌چیز را نبینید و اشیاء مختلف داخل خانه را با تمام جزئیاتش لمس می‌کنید. حتماً در محیطی که هستید حرکت کنید و با جابه‌جایی به هر چیزی که برخورد کردید به‌خوبی ویژگی‌های دیداری، شنیداری، لمسی و حسی، بو و مزه‌ای آن را بررسی کنید. منظور از دیداری این است که آن را لمس کنید و در ذهن خود تصویر آن وسیله را تصور کنید.

11– استفاده از اصطلاحات اختصاری و مخفف

کلمات اختصاری کلماتی هستند که از حروف اول چند کلمه شکل‌گرفته‌اند و با دیدن آن کلمه تمام حروف مرتبط با آن برای ما بازیابی و یادآوری می‌شود. به‌عنوان‌مثال کلمه ناجا به معنای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. یا کلمه‌ای به اسم پهپاد را شاید شنیده باشید که به معنای پرنده هدایت‌پذیر از  دور است یا کلمه ساواک نیز به معنای سازمان امنیت و اطلاعات کشور است.

این کلمات به ما کمک می‌کنند تا حافظه بهتری داشته باشیم و خیلی راحت مفاهیم مرتبط با حروف اول کلمات را به یاد بیاوریم و از آن‌ها استفاده کنیم. شما هم می‌توانید برای مطالب مهم کتاب‌های عمومی و خصوصی با زبان‌های مختلف کلمات اختصاری خودتان را بسازید و آن‌ها را به خاطر بسپارید.

12- نوشتن اسم یک زن، مرد و فامیل بر اساس حروف الفبا

در این تمرین ابتدا حروف الفبا را جلوی خود قرار دهید و برای هر حروف یک نام زن، یک نام مرد، یک فامیل بنویسد مثلاً برای حرف «ا» می‌توانیم بگوییم اکبر، المیرا، اسماعیلی و … حتی دوستانی که با حروف الفبای زبان‌های دیگر آشنا هستند به آن تسلط دارند نیز می‌توانند این تمرین را با آن حروف انجام دهند. این تمرین به تقویت حافظه و تمرکز حواس و خلاقیت بسیار کمک می‌کند پس حتماً آن را در دستور کار خود قرار دهید.

13- کشیدن یک‌شکل و نوشتن یک جمله به‌صورت قرینه با دو دست

در این تمرین ابتدا یک‌قلم یا خودکار را در هر دو دست خود می‌گیرید و به‌صورت قرینه یک‌شکل مثلاً دایره را با هر دو دست به‌صورت هم‌زمان روی یک کاغذ می‌کشید. برای نوشتن جمله نیز یک جمله فارسی یا هر زبان دیگری که تسلط دارید را انتخاب می‌کنید و آن را با دو دست و به‌صورت هم‌زمان و قرینه بر روی یک کاغذ می‌نویسید. این تمرین بسیار به تقویت حافظه و تمرکز حواس و افزایش عملکرد مغزتان کمک می‌کند پس سعی کنید روزانه یک‌شکل و یک جمله را با هر دودست به‌صورت قرینه بنویسید.

از شما همراهان عزیز سپاسگزاریم که درک و برداشت‌های شخصی و نظرات ارزشمند خود را در مورد این فایل در قسمت دیدگاه‌های این جلسه برای ما ارسال می‌کنید و تجربیات خود را با ما و دوستانتان به اشتراک می‌گذارید.

مطالب مرتبط

17 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • رز حفیظی نافچی
    2024-02-08 17:02

    ممنون

  • mina mohamadzadeh
    2023-06-05 00:52

    سلام ببخشید جلسات انلاین چه روزایی هست و کجا و چطوری باید شرکت کنیم؟

  • حسین طائی
    2023-05-24 23:07

    سلام استاد خسته نباشید من قبلا دوره تند خوانی انجام دادم تقویت حافظم خوب شده مخصوصا تمرینات دکتر کاواشیما خیلی عالی هستن ولی درک مطلبم متوسط هست خودم حدس میزنم درک مطلب ارتباط زیادی با تصویر سازی ذهنی داره که کمک کنه یک متن سختو مثل مطالب کتاب زیست به راحتی درک کنیم ایا تمرینی برای تقویت درک مطلب هست.

    • پشتیبانی سایت
      2023-05-25 10:09

      سلام خدمت شما
      اکثر تمرینات به درک مطلب ما کمک می‌کنند و تمرینات تقویت حافظه رابطه مستقیمی با درک مطلب دارند. بستگی به محتوای متن درک مطلب متفاوت است، شاید درک مطلب شما خوب باشد ولی متن کمی سخت باشد که این امر طبیعی است. از نقشه‌های ذهنی که در دوره گفته شده حتماً استفاده کنید.

  • سمیرا جابری نسب
    2023-04-21 21:46

    دروود بر شما استاد، بنده درمورد جلسه ۳۳ سوال دارم ولی نمیتونم داخل همون قسمت سوالمو بنویسم و اینکه میخواستم ببینم کل جلسات تند خوانی که شما بارگذاری کردید داخل سایت چند جلسه هست؟

    • پشتیبانی سایت
      2023-04-22 19:13

      سلام خدمت شما
      کل جلسات 40 جلسه است که جلسات آپدیتی هم در آینده قرار می‌گیرد. البته در آپارات و یوتیوب تعداد جلسات 45 جلسه است که 5 جلسه آخر آپدیتی بوده که اضافه شده ولی روی سایت نیست چون در حال ویرایش هست.
      جلسه 33 هم چک کردیم مسئله‌ای نبود مجدداً امتحان کنید ببینید موفق می‌شوید یا نه.

  • انسیه احمدیان
    2022-10-15 21:39

    سلام وقتتون بخیر آقای خنیده من یه سوال هست که ذهنم رو درگیر کرده ما مطالب کتاب درسی رو باید به چه صورت حفظ کنیم از کدوم روش تند خوانی باید استفاده کنیم باید مطالب رو به صورت خط بری بخونیم بعد مرور کنیم یا عبارت خوانی ؟

  • محمدحسین همتی نژاد
    2022-09-17 14:05

    سلام خسته نباشید.
    لطف میکنید سرعت مطالعه اولیه و ثانویه خودتون رو بگید {بعد از تمرینات تندخوانی سرعت مطالعه شما چند برابر افزایش پیدا کرد؟}
    اگر بگین خیلی میتونه در انگیزه من تاثیر بگذاره.

    • پشتیبانی سایت
      2022-09-17 15:58

      سلام خدمت شما
      سرعت فعلی رو نمی‌دونم و چندسالی هست زیاد محاسبه نکردم مهم استفاده‌ درست از مطالب هست یادمه در ابتدا هفتاد کلمه و بعد از چند ماه به سیصد کلمه و همینطور ادامه دارد تا زمانی که تمرین و مطالعه باشد. این اعداد برای شروع کار بود.

  • محمدمهدی رحمانی
    2022-08-17 14:21

    سلام بسیار عالی خدا قوت تمرین 7 باید چشم ها بسته باشه؟

    • پشتیبانی سایت
      2022-08-17 15:14

      سلام خدمت شما
      هر جور که ارتباط بیشتری می‌گیرید به همون شکل انجام بدید بعضی از افراد با چشم باز راحت‌تر هستند و بعضی‌ها با چشم بسته بسیار راحت‌تر هستند.

  • Maziyar Azizi
    2022-06-02 18:04

    استاد ما تکنیک ۱۳و ۱۲ رو نفهمیدیم خواهشاً خودتان به صورت نوشتاری توضیح بدید.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up