دوره تندخوانی (38) : روش‌های صحیح یادداشت‌برداری و نکته‌برداری در مطالعه

دسته‌بندی: تندخوانی

تصویری | جلسه 38

31 مگ

روش‌های صحیح نکته ‌برداری و یادداشت‌برداری

نکته‌برداری هنگام مطالعه کردن یا یادگیری موضوعات جدید در کلاس‌های مختلف درسی و غیردرسی یکی از موضوعات بسیار مهم در یادگیری و فهم مطالب می‌باشد. در بسیاری از اوقات افراد به دلیل عدم آگاهی و نداشتن مهارت کافی نکته‌ برداری را انجام نمی‌دهند یا اگر هم انجام دهند چندان با کیفیت و مؤثر نیست.

در این جلسه می‌خواهیم با انواع روش‌های نکته برداری و یادداشت‌برداری و نحوه عملکرد هرکدام آشنا شویم و بهترین روش را در این زمینه یاد بگیریم و در سیستم مطالعه و تندخوانی خودمان از آن روش استفاده کنیم. در این سیستم روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به چند نمونه از بهترین روش‌ها خواهیم پرداخت.

1- یادداشت‌برداری به روش نوشتن معمولی و سنتی

در این نوع یادداشت‌برداری ما طبق روش‌هایی که از دوستان و سیستم‌های آموزشی یاد گرفتیم فقط مطالب را بعد از شنیدن یا خواندن بر روی یک صفحه یادداشت می‌کنیم و هیچ خلاقیت و تغییری در نوشته‌ها ایجاد نمی‌شود فقط مطالب خوانده‌شده یا شنیده‌شده درجایی به‌صورت پشت سرهم و خطی یادداشت می‌شوند و کلاً 20 درصد در مطالعه و یادگیری بازدهی دارد. این سیستم چندان مؤثر و قوی عمل نمی‌کند و ممکن است محدودیت‌های زیر را برای ما ایجاد ‌کند:

1- کاهش درک مطلب و کلیت موضوع

2- مبهم بودن نکات و کلمات کلیدی

3- حجم زیاد نوشته‌ها و جزوات

4- کاهش عملکردهای حافظه

5- کاهش علاقه و انگیزه

6- کاهش تمرکز حواس

7- اتلاف زمان و انرژی

8- افزایش زمان مرور

9- کاهش خلاقیت

2- یادداشت‌برداری به روش خط کشیدن زیر نکات

در این روش ما زیر نکات و جملاتی که فکر می‌کنیم مهم هستند خط می‌کشیم. این روش خوب است ولی ممکن است ما را دچار محدودیت‌هایی مانند فراموش کردن، حجیم کردن اطلاعات و … کند. بازدهی که این سیستم می‌تواند در مطالعه و یادگیری ما به‌جا بگذارد حدود 30 درصد است.

3- یادداشت‌برداری به روش نوشتن نکات کلیدی

در این روش ما موضوعات کلیدی و مهم را به‌صورت نکته کلیدی و بسیار خلاصه یادداشت می‌کنیم. این روش بسیار مؤثر و خوب است ولی هنگام مطالعه و یادگیری بیش از 50 درصد بازدهی ندارد چراکه نوشتن نکات کلیدی کافی نیست و باید در سیستم نقشه ذهنی که در ادامه بیان می‌شود به معناها و تصاویر برای به خاطر سپاری و درک بهتر تبدیل شود.

4- یادداشت‌برداری به روش طبقه‌بندی و نمودار

در این روش اطلاعات و نکات بر اساس طبقه‌بندی‌های مختلف در یک نمودار درختی طراحی و رسم می‌شوند. موضوع اصلی در رأس نمودار قرار می‌گیرد و موضوعات زیر‌مجموعه‌ به‌صورت شاخه‌ای در ساختار نمودار طراحی می‌شوند. بازدهی این روش در مطالعه و یادگیری تا 60 درصد هم می‌رسد.

5- یادداشت‌برداری به روش هایلایت کردن

در این روش ما نکات و موضوعات را با یک ماژیک هایلایت می‌کنیم تا در مرکز توجه ما قرار بگیرند. بازدهی این روش در مطالعه و یادگیری ما حدود 30 درصد است.

6- یادداشت‌برداری به روش خلاصه‌نویسی

در این روش ما موضوعات را به‌صورت خلاصه‌ای یادداشت می‌کنیم. اگر خلاصه‌نویسی ما مبتنی بر نکات کلیدی و مهم نباشد بازدهی بین 30 تا 40 درصد در مطالعه و یادگیری ما دارد ولی اگر خلاصه‌نویسی بر اساس نکات کلیدی انجام بگیرد می‌تواند بازدهی 40 تا 50 درصدی برای ما ایجاد کند.

7- یادداشت‌برداری به روش حاشیه‌نویسی

در این روش ما نکات و موضوعات را در حاشیه کتاب‌ها و جزوات یادداشت می‌کنیم. اگر موضوعات به‌صورت نکات کلیدی کاملاً خلاصه و حاشیه‌نویسی شوند، بازدهی 50 درصدی در مطالعه دارند، اگر این‌طور نباشد مسلماً بازده و نتیجه کم‌‌تری خواهند داشت.

8- یادداشت‌برداری به روش تکنیک کرنل

این روش در دهه 1950 در دانشگاه کرنل توسط والتر پاوک (Walter Pauk) مطرح شد. در این روش افراد می‌توانند نکات کلیدی و مهم، پرسش‌ها و خلاصه موضوعات را در یک صفحه با تقسیم‌بندی‌های مشخص یادداشت کنند. این روش کمک می‌کند مطالب به روش درستی مورد تحلیل و بررسی و جمع‌بندی قرار بگیرند و اگر به نحوه درستی اجرا شود می‌تواند تا 60 درصد در مطالعه و یادگیری ما بازدهی داشته باشد.

9- یادداشت‌برداری به روش جدول‌بندی

در این روش ما اطلاعات را در یک جدول با سطر و ستون‌های مختلف طبقه‌بندی می‌کنیم. موضوعات مهم در سطر و ستون‌های ابتدایی قرار می‌گیرند و موضوعات زیرمجموعه و مرتبط در قسمت‌های دیگر جدول تقسیم می‌شوند. این روش هم اگر به نحوه درست و دقیقی انجام شود می‌تواند بازدهی 60 درصدی داشته باشد.

10- یادداشت‌برداری به روش نقشه ذهنی

نقشه ذهنی یا Mind Map به‌عنوان یکی از بهترین و مؤثرترین روش‌ها در یادداشت‌برداری شناخته می‌شود. این روش توسط آقای تونی بوزان مطرح‌شده است. در این روش تمام اطلاعات و موضوعات به‌صورت نوشتاری، بصری و مفهومی بر روی یک نقشه با شاخه‌های اصلی و فرعی طراحی می‌شوند.

از بین روش‌هایی که در بالا بیان شد روش نقشه ذهنی را برای یادداشت‌برداری در این دوره به‌صورت جامع و کاملی به شما یاد خواهم داد. در این جلسه فقط انواع روش‌ها بیان شد تا شما اطلاعات جامعی در رابطه با یادداشت‌برداری داشته باشید ولی هدف اصلی معرفی نقشه ذهنی از بین سایر روش‌ها برای نکته برداری بود چراکه نقشه ذهنی از تمام روش‌هایی که گفته شد بسیار راحت‌تر و فوق‌العاده کارآمدتر است و نتایج فوق‌العاده‌ای در سیستم تندخوانی و یادداشت‌برداری ما ایجاد می‌کند.

در این جلسه با ساختار نقشه ذهنی به‌صورت بسیار ابتدایی و سطحی آشنا شدید و تمرینی برای شروع در این زمینه بیان شد. برای این‌که با نحوه کشیدن نقشه ذهنی به‌صورت استاندارد و کاملی آشنا شوید حتماً جلسه بعد که جلسه نقشه ذهنی است را دنبال کنید تا با این مهارت بسیار فوق‌العاده و کاربردی آشنا شوید.

توجه کنید!

توجه کنید در این جلسه ما فقط به انواع روش‌های یادداشت‌برداری و نکته برداری پرداختیم و توضیح مختصری در رابطه با عملکرد هرکدام بیان شد تا شما با موضوعات آشنا شوید و بدانید از کدام روش در حال استفاده کردن هستید. هدف ما از بیان تمامی این روش‌ها مقایسه نتیجه و بازدهی هست که هرکدام می‌توانند در سیستم مطالعه و یادگیری ما داشته باشند و می‌خواهیم از بین تمام روش‌ها بهترین روش را انتخاب و در سیستم تندخوانی خودمان به خدمت بگیریم.

به همین دلیل اگر نیاز دارید در رابطه با هرکدام بیشتر بدانید منابع موجود را از اینترنت یا کتاب‌های مختلف جستجو و بررسی کنید. به‌عنوان‌مثال روش کرنل مراحل و جزئیات بیشتری دارد که فقط اشارات بسیار کوچکی به آن‌ها شد اگر دوست دارید بیشتر بدانید خودتان می‌توانید تحقیق کنید هرچند نیازی نیست چون ما می‌خواهیم از بهترین روش یادداشت‌برداری که همان نقشه ذهنی است استفاده کنیم. مطالب موردنیاز برای نقشه ذهنی در جلسات بعدی به‌طور کامل آموزش داده خواهد شد و چندان نیازی به تحقیق و بررسی شما نیست.

از شما همراهان عزیز سپاسگزاریم که درک و برداشت‌های شخصی و نظرات ارزشمند خود را در مورد این فایل در قسمت دیدگاه‌های این جلسه برای ما ارسال می‌کنید و تجربیات خود را با ما و دوستانتان به اشتراک می‌گذارید.

مطالب مرتبط

18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • صابر کردی
    2022-07-31 09:59

    سلام دوستان
    یک جایی از جلسه ۱۱ رو متوجه نشدم که آیا باید کلمات رو خوند یا فقط خطبر رو دنبال کنیم و نگاه کنیم به کلمات؟؟؟؟؟؟

  • Maziyar Azizi
    2022-06-04 16:37

    اقا به نظرتون تمرین کتاب معکوس رو روزی بیشتر از ۱۰ دقیقه انجام بدیم؟ ارزش داره؟

  • فاضل مکوندی
    2022-05-18 01:30

    سلام و خدا قوت به شما که با علم بالا و بزرگمنشی مطالب را گذاشتی خدمت شما عرض شود که دوره تند خوانی برای من از جلسه 6 باز نمی شود چکار کنم ممنون میشم حل شود.

  • محمد مولایی
    2021-12-10 22:18

    سلام جناب خنیده
    بابت مطالب بسیار خوبتون سپاسگزارم جسارتا حین مطالعه سوالی برام ایجاد شد.
    بنده به هر کلمه کلیدی که میرسیدم خط بر رو کنار میذشتم و هایلایت میکردم (یا اینکه بخوام تو برگه دیگه ای یادداشت کنم) باز دوباره خط بر رو برمیداشتم و ادامه میدادم این روش خیلی وقت میگیرد درست هست؟

  • امیرحسین احمدی
    2021-11-12 22:44

    سلام وقت به خیر چه جوری کل جلسات رو پیدا کنم و دانلود کنم ؟

  • پوریا حیدری
    2021-08-26 02:01

    بله ولی در مورد رفع ذهن خوانی چیزی گفته نشده؟ به کدوم ویدیو مراجعه کنم؟

    • پشتیبانی سایت
      2021-08-26 10:17

      سلام خدمت شما
      هدف بسیاری از تمرینات دوره رسیدن به همین ذهن خوانی است. ما در طول دوره یاد گرفتیم با مغز و ذهنمان بخوانیم و این یک روند طبیعی است و نیازی به تغییر ندارد چرا که با دریافت اطلاعات مغز باید دوباره آن‌ها را پردازش و تحلیل کند و بدون این تحلیل و بازنمایی درکی در کار نخواهد بود. حتماً جلسات دوره را از ابتدا با دقت گوش کنید نکات زیادی دستگیرتان خواهد شد.
      اگر منظور شما از ذهن خوانی، درون خوانی و دوباره خوانی است با انجام تمرینات بهبود پیدا می‌کند و امکان ندارد تا به اینجا تمرینات انجام شود و درصد زیادی از مسائل حل نشود. زیاد توجه خود را روی این مسئله متمرکز نکنید و به دنبال برداشت مفاهیم از متون باشید نه درک تک به تک کلمات.

  • پوریا حیدری
    2021-08-25 19:17

    من میدان دیدم بالا هستش تقریبا با یک نگاه کل خط میتونم تودامنه دیدم باشه وبا روش عمودی خوانی که پیش میرم (بااین که کل خط در میدان دیدم ولی بازم کلمات باید توذهنم یک بار بخونم تا مطلب بفهمم وهمین خب وقت گیر میشه) وسرعتم با روش سر خردن تقریبا یکی میشه چکار کنم به نظرتون؟

  • مهدی بردستانی
    2021-08-19 17:45

    سلام آقای خنیده عزیز خدا قوت امکان دانلود یکجا جلسات تندخوانی هم در نظر بگیرید برامون!

    • پشتیبانی سایت
      2021-08-19 17:58

      سلام خدمت شما
      از ارسال پیشنهاداتتون سپاسگزاریم. هر جلسه دارای فایل های نوشتاری و پی دی اف هست و برای اینکه دوستان تمام مطالب رو دنبال کنند جلسات فقط به صورت تکی بارگذاری می‌شود و دوستان می‌توانند هر جلسه را تک به تک دانلود کنند.

      • پوریا حیدری
        2021-08-25 19:12

        سلام ببخشید من هرکاری میکنم هنگام خواندن ذهن خوانی اتفاق می افته (یعنی مطلب که با چشم میبینم تو ذهنمم باید تکرار کنم تا یفهمم) برای همین سرعتم خیلی میاد پایین چکار کنم؟

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up