مفهوم ساختارمندی در ان ال پی

دسته‌بندی: مقالات

مهدی خنیده

ساختارمندی در ان ال پی

ان ال پی به‌عنوان علم مطالعه ساختارهای ذهنی و مغزی شناخته می‌شود. این‌که این ساختارها به چه معنی هستند و ان ال پی چگونه آن‌ها را بررسی و مطالعه می‌کند مطلبی بسیار مهم می‌باشد که موضوع موردنظر ما در این مقاله می‌باشد. اگر با NLP آشنا نیستید برای شناخت بیشتر با ان ال پی و کاربردهای آن می توانید مقاله nlp چیست را نیز  مطالعه کنید.

مفهوم ساختارمندی در ان ال پی

فرض کنید می‌خواهید یک شربت آبلیمو درست کنید. برای اینکه شما شربت آبلیمو را درست کنید نیاز دارید تا موادی مانند آبلیمو، آب، شکر و حتی لیوانی برای درست کردن و قاشقی برای به هم زدن در دسترس داشته باشید. آیا بدون یکی از این اجزا می‌توانید شربت آبلیمو خوب و باکیفیتی درست کنید؟ فکر نکنم بتوانید با حذف یکی از این موارد به آن نتیجه مطلوبی که می‌خواهید برسید چون برای درست کردن یک شربت آبلیمو که بسیار برای ما ساده می‌باشد هم نیازمند عناصر و مواد مختلفی هستیم تا در کنار هم یک خروجی خوب که همان شربت آبلیموی خوشمزه و باکیفیتی می‌باشد به دست بیاوریم.

ساختار چیست

ساختار به چه معناست؟

به تک‌تک موادی که برای تهیه شربت آبلیمو استفاده کردیم، اجزای آن و به ترکیب این مواد و تولید شربت آبلمیمو یک ساختار می‌گوییم. پس ساختار یک الگویی می‌باشد که از ترکیب چند عنصر و ماده در کنار هم‌شکل می‌گیرد و زمانی ما قادریم هر چیزی را خلق کنیم که ساختارهای حاکم بر آن را بدانیم به معنای واضح‌تر بدانیم آن پدیده از چه عناصر و اجزایی تشکیل‌شده و این عناصر در آن پدیده چگونه و با چه ترتیبی در کنار هم قرارگرفته‌اند. در مورد مثال آبلیمو خوب فکر کنید و زمانی را به یاد بیاورید که می‌خواستید برای اولین بار شربت آبلیمو درست کنید. آیا به‌راحتی آن را انجام داده‌اید یا شروع به پرسش و کسب اطلاعات برای درست کردن آن کرده‌اید؟

تعداد زیادی از افراد با اینکه ترکیب شربت آبلیمو بسیار ساده است در اولین بار نمی‌توانند بدون داشتن اطلاعات کافی آن را درست کنند و یا حتی اگر شما تابه‌حال این تجربه را نداشتید آیا در حال فکر کردن به این نیستید که چطور می‌شود یک شربت آبلیموی خوشمزه و باکیفیت درست کرد. علت تمامی این‌ها عدم آگاهی به دانستن ساختار شکل‌دهنده شربت آبلیمو می‌باشد و با داشتن اطلاعات کافی شما در دفعات بعد بسیار راحت آن را درست می‌کنید و حتی ممکن است خلاقیت به خرج دهید و مواد دیگری را اضافه کنید که به کیفیت و خوشمزگی شربتتان کمک کند.

ساختارمندی قانون حاکم بر تمام پدیده‌های جهان

باکمی دقت به مثال شربت آبلیمو متوجه خواهید شد که ساختار در تمامی پدیده‌های جهان وجود دارد و هیچ موجود یا شیئی نیست که از ساختارمندی تبعیت نکند چرا که بدون وجود ساختار در پدیده‌های جهان امکان خلقت آن پدیده وجود نخواهد داشت. خلقت و آفرینش هر چیزی بر اساس ساختاری مشخص اتفاق می‌افتد، حتی چیزهایی که ما فکر می‌کنیم در آن‌ها نظم و ساختار خاصی وجود ندارد و نکته جالب اینجاست که بی‌نظمی نیز خود دارای ساختار و چارچوب‌های مشخصی می‌باشد.

ساختارمندی در جهان

نتیجه‌ای که می‌توان گرفت این است که اگر تمامی عناصر جهان دارای ساختار باشند قابل‌مطالعه و خلق دوباره هستند چون ما زمانی که بدانیم یک پدیده از چه اجزایی تشکیل شده و نحوه ارتباطات اجزای آن چگونه است قابلیت خلق آن را برای بارهای زیادی خواهیم داشت و می‌توانیم با ساختار کشف‌شده هزاران بار آن پدیده را بازآفرینی کنیم و همانطور که خداوند در ذات هر موجود و شیئی ساختاری نهفته است و آن‌ها بر اساس این ساختار مسیر تکامل و حیات خود را در این جهان و کل کهکشان‌ها طی می‌کنند ما نیز برای خلق تمامی خواسته‌ها و اهدافی که در زندگی داریم، کشف و طراحی و جستجوی خود را برای خلق این هداف از نگاهی ساختارمند آغاز خواهیم کرد.

شناخت بشر از ساختارمندی

بشر مفهوم ساختارمندی و به‌کارگیری آن را از دوران دموکریتوس فیلسوف یونانی آغاز نمود. دموکریت در 450 تا 500 سال قبل از میلاد در اواخر عصر طبیعت‌گرایی نگاه اتم‌گرایی و نهضت اتمیست‌ها را که هسته آن قبلاً توسط لئوکیپوس بیان شده بود شکل داد و آن را شرح و بسط داد. در نگاه دموکریت تمامی پدیده‌ها و عناصر جهان از ساختاری مولکولی و سپس در ریزترین جزء از اتم شکل‌گرفته‌اند.

دموکریتوس

با کشف ساختارمندی بشر توانست زندگی و دستاوردهای خود را بهینه و در زمان کوتاه‌تر به نتایج بیشتری برسد چون دیگر نیاز نبود که بارها آزمون‌وخطا کند تا ماده جدیدی خلق نماید. به‌عنوان‌مثال زمانی که کشف شد طلا از چه عناصری شکل‌گرفته دیگر برای تولید طلا از همان عناصر استفاده می‌کردند و این باعث بهینه شدن زمان بشر در بسیاری از جنبه‌ها شد. درنتیجه کشف ساختارمندی و به‌کارگیری آن باعث شد زندگی بشر و خلقت او در مسیر جدیدی با دستاوردهای متعالی‌تری قرار بگیرد.

ساختارمندی در ذهن و مغز

ازآنجایی‌که تمام پدیده‌های جهان دارای ساختار مشخصی می‌باشند تجربیات ذهنی و مغزی ما نیز دارای ساختار می‌باشند و این قابلیت ساختارمندی در عناصر ذهنی و مغزی به ما این امکان را می‌دهد تا ساختارهای ذهنی و مغزی خود و دیگران را بررسی و مطالعه کنیم و بتوانیم آن‌ها را استخراج‌کنیم. زمانی که از ساختارهای ذهنی و مغزی صحبت می‌کنیم منظورمان همان سوژه‌های ذهنی و نورون‌های مغزی و ارتباطات آن‌هاست.

باکمی دقت متوجه خواهی شد که باورها، ارزش‌ها و به‌طورکلی تفکرات و احساسات ما که از سوژه‌ها خلق می‌شوند هرکدام دارای ساختار هستند و ساختارمندی در ذهن به معنای این است که چه نوع سوژه‌هایی و با چه نوع ترکیباتی را ما انجام می‌دهیم و خلق تفکرات و احساسات می‌کنیم و در مغز ساختارمندی به این معنا می‌باشد که ما چه نورون‌ها و ارتباطی بین آن‌ها داریم که یک ساختار مغزی را شکل می‌دهند و درمجموع این ساختارها در ذهن و مغز تمامی واکنش‌های درونی و رفتارهای بیرونی ما را خلق می‌کنند.

ساختار در ذهن و مغز

ساختارمندی اساس ان ال پی

زمانی که ما از این صحبت می‌کنیم که ان ال پی علم و دانش مطالعه ساختارهای ذهنی و مغزی می‌باشد منظورمان این می‌باشد که ان ال پی ابزارها و تکنیک‌هایی را طراحی کرده که ما نحوه چگونه فکر و احساس کردن و ساختار تفکری، احساسی و فیزیولوژی را موردبررسی قرار می‌دهیم و به دنبال کشف این هستیم که افراد در ذهن و مغز خود چگونه ارتباطاتی را بین سوژه‌ها و نورون‌ها در مورد هر موضوعی ترکیب می‌کنند و از این ارتباط چه خروجی را می‌گیرند و اگر ما قادریم باشیم نحوه فهمیدن خودمان یا همان ساختار تفکر خودمان را بشناسیم قادریم ساختارهای ذهنی و مغزی که مؤثر نیستند را شناسایی و در نحوه ارتباط آن‌ها دست ببریم و از این طریق با شناخت ساختارهای حاکم بر فکر، احساس و جسمان به سمت برنامه‌نویسی مجدد کدهای ذهنی و فیزیکی خود گامی مؤثر برداریم.

نکته بسیار مهمی که در ان ال پی موردتوجه می‌باشد این است که ما در ان ال پی به محتوا کاری نداریم و برای ما هیچ اهمیتی ندارد بلکه ما به ساختارها در ذهن و مغز می‌پردازیم. به‌عنوان‌مثال اگر فردی از موضوعی ناراحت و غمگین است اصلاً برای ما اهمیتی ندارد که چرا او غمگین است، بلکه آن چیزی که برای ما مهم است این است که او چطور خود را غمگین می‌کند و ساختار غمگین شدن او توسط خودش چگونه است؛ یعنی ما به دنبال این هستیم که فرد چه سوژه‌هایی را چگونه درون ذهن خود بازنمایی و ترکیب می‌کند که آن خروجی را در سطح احساس و رفتارش تجربه می‌کند. این تفاوت بارز و مهم ان ال پی با سایر علوم می‌باشد و به‌جای متمرکز بودن روی مسئله و محتوای ذهن و مغز بر راه‌حل‌ها و چگونگی‌ها تمرکز دارد.

نقش ساختارمندی در شکل‌گیری ان ال پی

در اوایل شکل‌گیری ان ال پی بنیان‌گذاران این رشته ریچاد بندلر و جان گریندر با طرح سؤالاتی از این قبیل که چطور می‌شود یکسری از افراد در زمینه‌ای موفق عمل می‌کنند و تعدادی دیگر در همان زمینه ناموفق‌اند، شروع به مطالعه چگونه فکر کردن و احساس کردن افراد و نحوه عملکردشان نمودند. بنیان ان ال پی از این نقطه شکل گرفت که آن‌ها برخلاف دیگران به دنبال چرای رفتارها و عملکردها نبودند بلکه به دنبال ساختار و چگونگی محصولات ذهنی و مغزی بودند و همین امر باعث شد الگوها و ساختارهای ذهنی و مغزی افراد برجسته و موفق موردمطالعه قرار بگیرند و مفهوم ساختار در ذهن و مغز و شناخت و استخراج ساختارها به امری ملموس و دست‌یافتنی تبدیل شود.

ساختارمندی در برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه

ساختارمندی امری مهم در برنامه‌نویسی مجدد ضمیر ناخودآگاه

یکی از فعالیت‌های اصلی ان ال پی برنامه‌نویسی مجدد ذهن و مغز می‌باشد و این برنامه‌نویسی و برنامه‌های که در این فرایند نصب می‌شوند از ساختاری مشخص پیروی می‌کنند چراکه بدون ساختار امکان نصب برنامه‌ای در ضمیر ناخودآگاه وجود ندارد چون ناخودآگاه تماماً با ساختارها سروکار دارد و زمانی می‌تواند فرایندی را خلق کند که آن فرایند با ساختار مشخص و متناسب با خودش باشد که در ان ال پی ما اهداف و خواسته‌های خود را متناسب با ساختارهای وجودی خودمان و ناخودآگاه طراحی و در ناخودآگاه نصب می‌کنیم. برای مطالعه بیشتر در مورد ناخودآگاه و برنامه‌نویسی آن مقاله ضمیر ناخودآگاه چیست را مطالعه کنید.

برای درک بهتر این فرایند مثالی را در نظر بگیرید که یک برنامه‌نویس کامپیوتر می‌خواهد برنامه‌ای را برای کامپیوتر بنویسد تا آن اجرا کند. اگر این برنامه‌نویس ما کدی را جابه‌جا بزند یا ننویسد آیا می‌تواند برنامه‌ای را طراحی و نصب کند و خروجی بگیرد، قطعاً نمی‌تواند این کار را انجام دهد چراکه سیستم‌عامل کامپیوتر در حالی برنامه جدید را می‌پذیرد و پردازش می‌کند که دارای ساختاری مشابه با ساختارهای خودش باشد و برایش تعریف‌شده باشد. ما در زندگی روزمره نیز این‌گونه رفتار می‌کنیم و تغییراتی که نتیجه نمی‌گیریم را از همین روش پیش می‌بریم و توقع داریم خواسته و تغییراتی که می‌خواهیم انجام دهیم و هیچ ساختاری ندارند و با مکانیزم‌های ضمیر ناخودآگاه همخوانی ندارند محقق شوند. برای تحقق خواسته‌ها و اهداف به طراحی ساختارمند نیاز داریم تا بتوانند در ضمیر ناخودآگاه جای بگیرند و قابلیت اجراشدن به‌صورت خودکار را داشته باشند.

خلاصه مطلب:

تمام پدیدارهای جهان از کنار هم قرار گرفتن اجزای مختلفی به جود آمده‌اند. به این اجزا و ترکیبی که پدیدارها را در کنار هم دیگر قرار می‌دهد ساختارمندی می‌گوییم. ساختارمندی مبحث بسیار مهمی در زندگی بشر است چرا که ماهیت عناصر درونی و بیرونی او را با نظمی خاص روشن می‌کند. ان ال پی نیز با بهره‌گیری از این موضوع به دنبال کشف ساختار در عناصر ذهنی و مغزی انسان‌ها می‌گردد و معتقد است همان‌طور که تمامی عناصر جهان دارای ساختار و نظمی مشخص می‌باشند، تجربیات ذهنی و مغزی ما که شامل افکار و احساسات و … هستند نیز دارای ساختار مشخصی هستند و وجود این نظم ساختارمند در تجربیات ذهنی به ما این قابلیت را می‌دهد تا عناصر ذهنی و مغزی را مورد بررسی و استخراج قرار دهیم و بتوانیم با ساختارهای استخراج شده تمامی مدل‌های ذهنی و مغزی را دوباره متولد و مدل‌سازی کنیم.

با سپاس از شما که نظرات خود را در مورد این مطلب برای ما ارسال می‌کنید و به تهیه و تولید محتوایی باکیفیت‌تر به ما کمک می‌کنید.

مطالب مرتبط
برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up