تاریخچه ان ال پی

دسته‌بندی: مقالات

مهدی خنیده

تاریخچه ان ال پی

امروزه اگر تصمیم می‌گیریم که در مسیر و زمینه‌های جدیدی گام برداریم یا وارد دنیای جدید یک دانش شویم، اینکه بدانیم این علم و دانش از کجا آمده و چه افرادی در شکل‌گیری آن نقش داشته‌اند در ساختار فهم ما نسبت به آن دانش بسیار تأثیر می‌گذارد. در مورد شناخت تاریخچه ان ال پی و مسیری که تا به حال طی کرده است نیز همین اصل حاکم می‌باشد.

چرا ما نیاز داریم تا تاریخچه ان ال پی را بدانیم؟

زمانی که شما به تاریخچه و مسیری که علوم مختلف توسط تلاش‌های بی‌شماری پایه‌گذاری شده‌اند سر می‌زنید و آن‌ها را مطالعه می‌کنید به‌آرامی متوجه می‌شوید که وجود شما اُنس بیشتری با آن دانش می‌گیرد و معرفت ذاتی آن دانش و روح انسان‌هایی که لحظه‌به‌لحظه با عشق و کنجکاوی در پی کشف مطالب جدید بوده‌اند را با تمام وجود احساس می‌کنید و شما هم با تعهدی عاشقانه و دنیایی از امید قدم را در جای پای آن‌ها گذاشته و در دنیای که آن‌ها ساخته‌اند غوطه‌ور می‌شوید و خود مهره‌ای از این زنجیر می‌شوید و دیگران را همین‌قدر عاشقانه در پی جستجو برمی‌انگیزید.

دانش ان ال پی که امروزه در دنیای بشر تحولات عظیمی را به وجود آورده، حاصل تلاش بی‌وقفه انسان‌های آزاده و عاشقی بوده است که در جهت رشد و ارتقاء کیفیت زندگی بشر کوشیده‌اند و همواره پیام‌آور صلح و دوستی و آرامش در لحظات زندگی انسان‌ها بوده‌اند. ما نیز که امروزه تصمیم گرفته‌ایم گام در مسیر شناخت و آگاهی از خود برداریم و این دانش را برای مسیر زندگی خود انتخاب کرده‌ایم، اولین گام خود را در جهت آشنایی با مسیری که ان ال پی تا به امروز طی کرده و افرادی که در شکل‌گیری آن نقش داشته‌اند را برمی‌داریم و با آشنایی مختصری با تاریخچه ان ال پی فهم تاریخی خود را در این دانش افزایش می دهیم.

دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا

ابتدای مسیر ان ال پی

در سال 1971 میلادی دانشجوی مدل‌سازی و ریاضی به نام ریچاد بندلر در دانشگاه سانتاکروز تحصیلات خود را می‌گذراند و گاهی اوقات موسیقی را نیز آموزش می‌داد. در همین حین ایشان به فرزند دکتری به نام رابرت اسپیتزر که در حوزه گشتالت درمانی فعالیت می‌کرد موسیقی را آموزش می‌داد و در همین زمان بود که دکتر اسپیتزر کتابی در مورد گشتالت درمانی از فریتز پرلز که یکی از بهترین‌های آن زمان در گشتالت تراپی بود را در اختیار ریچارد برای مطالعه و بررسی قرار داد.

بندلر به دلیل علاقه زیادش بعد از مدتی آموزه‌ها و روش‌هایی که در گشتالت درمانی می‌آموخت را با هیپنوتیزم کلاسیکی که از قبل آموخته بود ترکیب می‌کرد و آن‌ها را در دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا با کمک دوستش فرانک پوسلیک که دانشجوی روانشناسی و علوم اجتماعی بود به تعدادی از افراد که با آن‌ها گروهی را تشکیل داده بودند آموزش می‌داد و در همین جلسات افراد نتایج خوبی را کسب می‌کردند چرا که بندلر روش درمانی فریتز پرلز را به‌خوبی یاد گرفته بود و با مدل‌سازی کارها و رفتارهای او نتایج خوبی را در کار با افراد می‌گرفت و این نقطه شروع شکل‌گیری تاریخچه ان ال پی در دانشگاه سانتاکروز بود.

بنیان‌گذاران ان ال پی

آشنایی با جان گریندر

بعد از مدتی بندلر با یک استاد زبان‌شناسی در سانتاکروز آشنا شد که ایشان را به گروهی که به آن‌ها مباحث گشتالت را آموزش می‌داد دعوت کرد و پس از مدتی جان گریندر در یکی از این جلسات شرکت کرد و متوجه شد کارهایی که بندلر و پوسلیک آن را با هیپنوتیزم و گشتالت انجام می‌دهند او می‌تواند با استفاده از زبان آن‌ها را انجام دهد و آغاز همکاری این دو نفر شروع شد. ابتدا گریندر و بندلر با استفاده از آموزه‌ها و کتاب‌های فریتز پرلز و منابعی که از او موجود بود شروع به مطالعه ساختارهای زبانی و فیزیولوژی پرلز و مدل‌سازی رفتارهای او در درمان نمودند و با استفاده از مباحث گشتالت و آزمون‌وخطا کردن آن‌ها بر روی افراد زیادی آرام‌آرام تکنیک‌هایی را بر اساس گشتالت طراحی نمودند که امروزه در ان ال پی کاربردهای بسیار زیادی دارند.

ویرجینیا مدلی جدید برای جستجوگران ان ال پی

پس از مدتی بندلر و گریندر با خانم ویرجینیا ساتیر که یکی از بهترین خانواده درمانگرهای آن زمان بود آشنا شدند و شروع به مطالعه او و روش‌های او در درمان مخاطبانش نمودند و مدتی نگذشت که کشف کردند او نیز از چه روش‌های کلامی و غیرکلامی استفاده می‌کند که باعث می‌شود مراجعانش درمان شوند و پس از شناسایی ساختارهای زبان کلامی و غیرکلامی ویرجینیا و کشف مدل متا (متامدل) اولین کتاب ان ال پی به نام ساختار جادو نوشته شد و تمامی این ساختارهای استخراج و مدل شده تا آن زمان که بیشتر به مدل‌ها و الگوهای زبان می‌پرداخت در کتاب ساختار جادو جلد یک به چاپ رسید که این ساختارهای زبانی در ان ال پی از زبانشناسی به نام نوام چامسکی و معناشناسی به نام آلفرد کورزیبسکی گرفته شده است.

نکته‌ مهم این است که پایه شکل‌گیری و شروع تاریخچه ان ال پی از این سؤال شروع شد که چطور می‌شود که افراد در برابر موقعیت‌ها و شرایط یکسان واکنش‌ها و رفتارهای متفاوتی از خود بروز می‌دهند و این تفاوت از کجا نشأت می‌گیرد. مثلاً چه طور می‌شود که دو درمانگر که در یک‌رشته فعالیت می‌کنند و اطلاعات مشابهی دارند، در امر درمان نتایج آن‌ها باهم متفاوت می‌شود و اینکه فردی که موفق عمل می‌کند از چه روش‌هایی استفاده می‌کند که خروجی و دستاوردهای متفاوت‌تری را می‌گیرد.

چطور می‌شود که فردی از ارتفاع می‌ترسد و فرد دیگر ترسی از آن ندارد و حتی از ارتفاع لذت هم می‌برد و اگر ما قادر باشیم که نگاه فردی که نمی‌ترسد را بشناسیم و بدانیم او چطور در ذهنش ارتفاع را می‌بیند و در مورد آن فکر و احساس می‌کند، می‌توانیم نگاه و طرز تفکر او را به فردی که می‌ترسد انتقال دهیم و او نیز در برابر ارتفاع همان احساس را پیدا کند.

این یکی از دستاوردهای بزرگ ان ال پی می‌باشد که قادر است ابزارها و تکنیک‌هایی را در اختیار ما قرار دهد تا با استفاده از آن الگوهای ذهنی و مغزی افراد برجسته جهان یا همان نظام باورها و ارزش‌های آنان را شناسایی و استخراج‌کنیم و آن‌ها را با روش‌های موجود در ان ال پی مدل‌سازی کنیم و آن را در ذهن و مغزمان نصب و پیاده کنیم و بتوانیم در زمان کوتاه‌تری به همان نتایج دست پیدا کنیم و از این طریق تمامی جنبه‌های عالی و متعالی جهان را در دسترس قرار دهیم.

فریتز پرلز - ویرجینیا ساتیر - دکتر میلتون اریکسون

ورود ان ال پی به دنیای هیپنوتیزم

زمانی که بندلر و گریندر در دانشگاه سانتاکروز فعالیت‌ها و دستاوردهای خود را به نمایش می‌گذاشتند توجه انسان‌شناس معروفی به نام گریگوری بَتسون که امروزه او را پدر معنوی ان ال پی می‌دانند به خود جلب کردند. بتسون که در آن زمان مدیر مؤسسه پالو آلتو بود و این مؤسسه که از تعدادی از افراد برجسته در زمینه‌های مختلف علوم ذهنی و مغزی تشکیل‌شده بود، این امکان را در اختیار بندلر و گریندر قرار می‌داد تا با انسان‌های بیشتری توسط بتسون آشنا شوند و حوزه مطالعات خود را گسترش دهند و تحولی عظیم در تاریخچه ان ال پی رقم بزنند.

آشنایی بتسون با بنیان‌گذاران ان ال پی باعث شد تا آن‌ها را به بهترین هیپنوتیزم درمانگر آن زمان و پایه‌گذار انجمن هیپنوتیزم بالینی آمریکا که به نوبه خود نابغه‌ای در زمینه هیپنوتیزم بود معرفی کند. در ملاقات بندلر و گریندر با دکتر میلتون اریکسون مسیر مدل‌سازی و الگوبرداری از روش‌ها و الگوهای کلام هیپنوتیزمی دکتر اریکسون آغاز شد و بعد از چند ماه زندگی کردن بندلر و گریندر و تعدادی از همراهان آن‌ها در خانه اریکسون الگوهای کلامی و غیرکلامی اریکسون که ما امروزه آن را به‌عنوان هیپنوتیزم اریکسونی در ان ال پی می‌شناسیم کشف، استخراج و مدل‌سازی شد و سپس بندلر و گریندر الگوهای هیپنوتیزمی را در دو جلد کتاب تحت عنوان الگوهای هیپنوتیزم کلامی میلتون اریکسون به چاپ رساندند و در دسترس عموم قراردادند و قطعه پازل جدیدی را به ان ال پی اضافه نمودند.

ریچارد بندلر

نام‌گذاری ان ال پی

ازآنجاکه بندلر و گریندر به مطالعه ساختارهای زبانی و تأثیر آن‌ها بر مغز و سیستم عصبی و برنامه‌های موجود در آن‌ها پرداخته بودند نامی تحت عنوان Neuro Linguistic Programming که مخفف آن به‌صورت NLP می‌باشد را برای یافته‌ها و دستاوردهای خود انتخاب کردند و ان ال پی را بنیان‌گذاری نمودند که ما آن را به‌عنوان برنامه‌نویسی عصبی زبانی می‌شناسیم که بیانگر این می‌باشد که ما چگونه با استفاده از ساختارهای زبان کلامی و غیرکلامی عمل برنامه‌نویسی را بر ذهن و مغز خود یا دیگران انجام می‌دهیم. می‌توانید برای آشنایی بیشتر با مفهوم ان ال پی مقاله NLP چیست را نیز مطالعه کنید.

تغییر مسیر بنیان‌گذاران ان ال پی

پس از مدتی بندلر و گریندر از هم جدا شدند و جان گریندر با کارمن بوستیک و جودیت دلوزیر ان ‌ال ‌پی نیوکد (New Code NLP) که نسل جدیدی از ان ال پی می‌باشد را در دهه 1980 میلادی پایه‌گذاری کردند و آکادمی ان‌ ال‌ پی را تأسیس و مدیریت آن را بر عهده دارند؛ و ریچارد بندلر مهندسی طراحی انسان (DHE – Design Human Engineering) و (NHR – Neuro Hypnotic Repatterning) را بنیان گذاشتند که ایشان در ان ال پی لایف ترینینگ مشغول به فعالیت و آموزش ان ال پی می‌باشند.

افراد تأثیرگذار در پیدایش ان ال پی

با مطالعات گریندر و بندلر و افرادی که در کنار آن‌ها قرار داشتند شیوه‌هایی که از افراد مختلف به‌خصوص از درمانگرها مدل‌برداری می‌شد در گروه‌هایی که در سانتاکروز برای این منظور شکل‌گرفته بود توسط افراد و دانشجویانی که علاقه‌مند و داوطلب بودند به آزمون‌وخطا گذاشته می‌شد و پس از بررسی‌های زیاد و نتایجی که این افراد از مطالب گریندر و بندلر می‌گرفتند تکنیک‌های ان ال پی شکل می‌گرفت.

مربیان ان ال پی

امروزه بالغ بر چند صد تکنیک تأثیرگذار درزمینه تغییر در ذهن و مغز طراحی‌شده که هرکدام عملکردهای بسیار سریع و تأثیرگذار و تغییرات ثابتی را به‌جا می‌گذارند. افراد زیادی در این مسیر بندلر و گریندر را همراهی کردند و در خلق و شکل‌گیری ان ال پی خدمات فراوان و ارزشمندی ارائه کردند. گریگوری بتسون، رابرت دیلتز، پل واتز لاویک، رابرت اسپیتزر، استفان گلیکان، وایت وود اسمال، جودیت دلوزیر، تاد جیمز، لسلی کامرون بندلر و … تعدادی از این افراد در تاریخچه ان ال پی می‌باشند.

با سپاس از شما که نظرات خود را در مورد این مطلب برای ما ارسال می‌کنید و به تهیه و تولید محتوایی باکیفیت‌تر به ما کمک می‌کنید.

مطالب مرتبط

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up