تکنیک سوئیش در ان ال پی

دسته‌بندی: مقالات

مهدی خنیده

یکی از تکنیک‌های پرکاربرد برای تغییر و جایگزینی تصاویر در NLP تکنیک سوئیش می‌باشد. ما با استفاده از این تکنیک می‌توانیم با سرعت بیشتری تغییرات را ایجاد کنیم. در این مقاله با تکنیک سوئیش و نحوه استفاده عملی آن برای تغییر و جایگزینی تصاویر ذهنی به طور کامل آشنا می‌شوید.اگر به تازگی لغت ان ال پی را شنیده‌اید می‌توانید مقاله NLP چیست را برای آگاهی بیشتر در این زمینه مطالعه کنید.

الگو و تکنیک سوئیش در ان ال پی

تکنیک سوئیش از نگاه‌های دکتر ریچارد بندلر و جان گریندر گرفته‌شده است که از بنیان‌گذاران ان ال پی می‌باشند. بندلر و گریندر در هنگام کار با یک دانش‌آموز در یک مدرسه از او خواستند کلمه Switch را بنویسد و او به‌جای این لغت، کلمه Swish را نوشت که از آن لحظه این دو به فکر افتادند که تغییر در تصویر و یا همان محرک دیداری می‌تواند روی سیستم عصبی ما تأثیر بگذارد و تکنیکی را با همین نام برای ایجاد تغییر در تصاویر و سیستم عصبی طراحی کردند.

تکنیک سوئیش زیرمجموعه تکنیک ساب‌مدالیته در ان ال پی می‌باشد. همان‌طور که می‌دانید مغز و ذهن ما با تصاویر، صداها، احساسات، بوها و مزه‌ها و زیرمجموعه این احساسات پدیده‌ها و اتفاقات را درک می‌کند. ما یک اتفاق و شرایط را با ابعاد مختلفی در ذهن و مغز خود می‌سازیم و هرچقدر کیفیت این ابعاد بیشتر باشد رفتارهای ما را بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهند. مقاله مدالیته و ساب مدالیته می‌تواند برای درک این موضوع به شما کمک بیشتری بکند.

تکنیک سوئیچ در ان ال پی

در بسیاری از اوقات زمانی که ما در حال انجام کارهای خود هستیم و حالت عادی داریم در یک‌لحظه در یک شرایط دچار واکنش‌های نامطلوبی می‌شویم. به‌عنوان‌مثال فردی همیشه در جمع‌های خصوصی و دوستان خود بسیار خوب حرف می‌زند درصورتی‌که این فرد وقتی می‌خواهد جلوی یک جمع صحبت کند به‌محضی که می‌خواهد این کار را انجام دهد دچار استرس یا … می‌شود و تعادل او به هم می‌خورد. اتفاقی که در ذهن و مغز این فرد رخ می‌دهد به این شکل می‌باشد که فرد وقتی می‌خواهد سخنرانی جلوی جمع را انجام دهد حالت طبیعی دارد و به‌محضی که می‌خواهد وارد عمل شود تصویری با کیفیت‌های مختلف درون ذهن و مغز او ایجاد می‌شود که مانع از درست انجام دادن سخنرانی او می‌شود.

مثلاً ممکن است در ذهن خود تصویری از خودش ببیند که سخنرانی‌اش را خراب می‌کند یا تصویری می‌بیند که دیگران دارند او را مسخره می‌کنند و به او می‌خندند یا ممکن است هر تصویر دیگری باشد که این تصویر یا بر اساس یک شرایط قبلی برای او ایجادشده مثلاً یک‌بار در هنگام سخنرانی کار اشتباهی کرده و دیگران به او خندیدند و این تصویر در ذهن او ایجادشده و به‌محضی که می‌خواهد سخنرانی کند عملکردهای او را تحت تأثیر قرار می‌دهد یا ممکن است فرد در ذهن خود بر اساس ورودی‌ها و اطلاعاتی که از بیرون گرفته چنین تصاویری را بسازد درصورتی‌که این تصاویر هنوز اتفاق نیفتاده‌اند وجود خارجی ندارند.

ازآنجاکه مغز تفاوت بین تجسمات و تصاویر ذهنی واقعیت‌های بیرونی را تشخیص نمی‌دهد تصاویری که ما در ذهن خود می‌سازیم را باور می‌کند و نسبت به آن‌ها واکنش نشان می‌دهد که این واکنش‌های درونی مغز به تصاویر و جزئیات آن باعث بروز رفتارهای بیرونی در ما می‌شود که این رفتارها در زبان کلامی یا همان بیان ما و در زبان غیرکلامی یا بدن ما بروز می‌کنند مانند فردی که قبل از سخنرانی در جمع دچار احساسات واکنش‌های نامطلوب می‌شود این واکنش‌های درونی باعث می‌شوند او هنگام صحبت کردن صدایش بلرزد یا کلماتی را اشتباه بیان کند و در فیزیولوژی‌اش علائمی مانند عرق کردن صورت یا قرمز شدن رنگ پوست صورتش بروز کند.

کاربردهای تکنیک سوئیش

برای اینکه بتوانیم به خودمان یا دیگران در این‌طور مسائل و چالش‌هایی کمک کنیم می‌توانیم با استفاده از تکنیک سوئیش تصاویری که مانع از عملکرد صحیح ما می‌شوند را شناسایی کنیم و آن‌ها را با یک تصویر مطلوب و موردنظر جایگزین کنیم.

این تکنیک را می‌توان در زمینه‌هایی استفاده کرد که ما احساس می‌کنیم یک کار را بسیار خوب در همه‌جا انجام می‌دهیم درصورتی‌که همان کار را در یکسری از شرایط و محیط‌های خاص نمی‌توانیم انجام دهیم مانند مثال بالا که فرد در مکان‌هایی بسیار خوب صحبت می‌کرد درصورتی‌که در جلوی جمعی که با او آشنا نبودند تعادلش به هم می‌خورد یا فردی که در محیط کارش به‌محض برخورد با یک روز یا یک فرد خاص دچار احساسات نامطلوب می‌شود نیز می‌تواند از این تکنیک استفاده کند و با شناسایی تصویری که در آن لحظه درون ذهنش ایجاد می‌شود می‌تواند تصویری که دوست دارد یا تصویری شرایط مطلوبی که می‌خواهد در آن لحظه داشته باشد را با تصویر نامناسب جایگزین نماید.

به خاطر داشته باشید که هرزمانی که تصویری نامناسب درون ذهن و مغز شما احساسات شما را تحت تأثیر قرار داد می‌توانید از تکنیک سوئیش و حتی تکنیک ساب مدالیته در ان ال پی نیز استفاده کنید و از این طریق واکنش و عملکردهای ذهن و مغز و در کل سیستم عصبی را به آن تصاویر تغییر دهید چراکه با تغییر کیفیت و اجزای تصاویر یا جایگزینی آن‌ها با تصاویر دیگر مغز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و از این به بعد تغییرات جدید را در عملکردش پردازش می‌کند مانند فردی که دوست دارد لاغر شود می‌تواند با استفاده از این تکنیک تصاویر فیزیک موردنظرش و فعالیت‌هایی که در آن فیزیک بدنی مطلوبش انجام می‌دهد را با تصاویر موجود در ذهنش جابه‌جا کند.

انجام تکنیک سوئیش

همان‌طور که بیان شد تکنیک سوئیش یکی از تکنیک‌هایی می‌باشد که زیرمجموعه تکنیک ساب مدالیته یا کیفیت‌های فرعی در ان ال پی می‌باشد. ساب مدالیته به اجزای زیرمجموعه تصاویر، صداها، احساسات، بوها و مزه‌ها گفته می‌شود مانند رنگ یا اندازه تصویر، بلند یا کوتاهی صدا، دما و فشار احساس، تندی و تلخی یک بو یا مزه و در این تکنیک ما روی ساب‌مدالیته‌های تصاویر نامطلوب کار می‌کنیم و یکی از خصوصیات تکنیک سوئیش سرعت آن است چراکه سرعت باعث تغییرات سریع در مغز می‌شود و تغییر در ساب‌مدالیته‌ها که زیرمجموعه‌های حسی ما می‌باشند نیز به این سرعت کمک بسیاری می‌کنند و شدت تأثیرات را افزایش می‌دهند. برای استفاده از تکنیک سوئیش در زمینه‌های مختلف زندگی خود می‌توانید به شکل زیر عمل کنید. سعی  کنید قبل از انجام مراحل تکنیک یک‌بار تمامی مراحل انجام تکنیک سوئیش را با دقت بخوانید و مرور کنید و سپس تکنیک را انجام دهید.

تغییر و جایگزینی تصاویر در ان ال پی

مراحل انجام تکنیک

1- در ابتدا رفتار یا واکنش نامطلوبی که در شما بروز می‌کند و تعادل شما را به هم می‌زند و موجب ناهماهنگی در درون شما می‌شود و می‌خواهید آن را تغییر دهید را مشخص کنید و آن را روی یک کاغذ بنویسید یا به خاطر بسپارید.

2- چشم‌هایتان را ببندید و در آن زمانی که آن رفتار نامطلوب در شما بروز می‌کند قرار بگیرید و تمامی شرایط فکری و جسمی آن لحظه را به یاد بیاورید و احساس کنید. ببینید در آن لحظه چه اتفاقی می‌افتد و اگر رفتاری در آن لحظه موجب بروز واکنش‌های نامطلوب در شما می‌شود ببینید نقطه شروع آن رفتار کجاست. بعد از شناسایی نقطه شروع آن رفتار دور آن خطی بکشید و آن نقطه و لحظه را به یک تصویر مستطیل شکل بزرگ با ابعاد دلخواه و در فاصله که دوست دارید از خودتان باشد تبدیل کنید و آن را روبه‌روی خود با جزئیاتی که در تصویر وجود دارد تجسم کنید.

3- در این مرحله در صورت امکان جای خود را به‌صورت فیزیکی تغییر دهید و از نقطه‌ای که در آن قرار داشته‌اید و مراحل قبل را انجام دادید در نقطه دیگر قرار بگیرید مثلاً یک‌قدم آن‌طرف تر و بعد از جابجایی در مقابل خود، خودتان را تصور کنید که آن رفتار نامطلوب قبلی را تغییر داده‌اید و در حال انجام یک رفتار درست هستید تمامی تصاویر، صداها، احساسات و حتی بو مزه‌هایی که در آن وجود دارد را با دقت احساس کنید و شرایط مطلوبی که می‌خواهید در برابر رفتار قبلی داشته باشید را با تمام جزئیات و حواس پنج‌گانه تجسم کنید و سپس این رفتار مطلوبی که خودتان در حال انجام آن هستید را به یک تصویر مستطیل شکل تبدیل کنید و ابعاد این تصویر مستطیل شکلی که از رفتار واکنش‌های مطلوب خود ساخته‌اید را کوچک کنید و به سمت مرحله بعد بروید.

4- در این مرحله تصویر بزرگ رفتاری که می‌خواستید آن را تغییر دهید را در روبه‌روی خود مجسم کنید و سپس در گوشه سمت راست و پایین این تصویر، تصویر کوچک مستطیل شکل رفتار مطلوب را قرار دهید و تجسم کنید یک ریموت کنترلی فرضی در دست دارید و پس از فشار کلید ریموت با سرعت تصویر بزرگ و نامطلوب را از سمت چپ و بالا کوچک کنید و هم‌زمان تصویر کوچک و مطلوب را بزرگ کنید تا تمام صفحه را بپوشاند و هنگامی‌که این کار را انجام می‌دهید می‌توانید با صدای بلند یا آرام هم‌زمان با بزرگ شدن تصویر مطلوب به‌سرعت بگویید سوئیییییییییش و این مرحله را ده بار انجام دهید.

5- در آخرین گام تست را انجام دهید و به آن رفتار نامطلوب فکر کنید و ببینید چه تصویری به ذهن شما می‌آید، اگر تمرین را به‌درستی انجام داده باشید تصویر و فعالیت مطلوب و جایگزینی شده به ذهن شما می‌آید و احساستان هم تغییر می‌کند و اگر این‌طور نبود تمامی مراحل را از نو انجام دهید.

استفاده از سوئیش برای ترک سیگار

برای اینکه بتوانید تکنیک بالا را بهتر درک کنید آن را در قالب ترک سیگار برای شما مثال می‌زنم. فردی که می‌خواهد سیگار را ترک کند می‌تواند از سوئیش به این شکل استفاده کند که در ابتدا مطمئن شود تمایل واقعی به ترک دارد و سپس می‌تواند خود را در هنگام سیگار کشیدن تصور کند و ببیند اولین نقطه و تصویری که باعث می‌شود او به سمت انجام این کار برود چه تصویری است و سپس با ساختن یک تصویر مطلوب از سلامتی و پاکی خود می‌تواند طبق مراحل بالا تصویر مطلوب را جایگزین تصویر نامطلوب کند و از این طریق مغز و ذهن خود را به سمت عادت و رفتار درستی هدایت کند و لذت پاکی و زندگی سالم را تجربه کند.

البته شما در موارد بسیار زیادی مثل لاغری و اندام ایده‌آل یا ترک عادتی مثل جویدن ناخون دست و … می‌توانید از تکنیک سوئیش طبق مراحل بالا استفاده کنید و با تغییر و جایگزینی تصاویر جدید از عادت‌های درست و مؤثر رفتارهای جدید و اثربخشی را نیز خلق می‌نمایید.

خلاصه مطلب:

یکی از ابعاد مهمی که فرایندهای مغزی را تحت تأثیر قرار می‌دهد تصاویر است. گاهی اوقات ممکن است ما در رابطه با فعالیتی تصویر نامطلوبی داشته باشیم و این تصویر بر نحوه عملکرد ما هنگامی که می‌خواهیم آن کار را انجام دهیم بسیار تأثیر می‌گذارد. در ان ال پی ما قادریم این تصاویر را شناسایی کنیم و با استفاده از تکنیک سوئیش آن‌ها را با راحتی و سرعت تغییر دهیم تا از این به بعد بتوانیم آن فعالیت را با واکنش‌های درست و اثربخش انجام دهیم.

با سپاس از شما که نظرات خود را در مورد این مطلب برای ما ارسال می‌کنید و به تهیه و تولید محتوایی باکیفیت‌تر به ما کمک می‌کنید.

مطالب مرتبط

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.
keyboard_arrow_up